Ben jij een maatschappelijk leider?

By 28/08/2018 september 2nd, 2018 Blog

Klimaatverandering, uitstervende diersoorten, armoede, religieuze en politieke conflicten, ongelijkheid, voedsel-en waterzekerheid. Het zijn grote en complexe maatschappelijke vraagstukken. Maar wie gaat deze problemen oplossen? De topmensen in de politiek en het bedrijfsleven die we vanzelfsprekend een grote verantwoordelijkheid toedichten? Of ligt het antwoord dichterbij: zijn wij -jij en ik- zelf ook maatschappelijk leiders?

Als consument, werknemer, ondernemer en wereldburger kan ik elke dag invloed uitoefenen. Wat gooi ik in mijn winkelmandje? Voor welke organisaties werk ik? Waar zet ik me vrijwillig of professioneel voor in? Verantwoordelijkheid voelen is één. Verantwoordelijkheid nemen is iets anders. En daar begint voor mij maatschappelijk leiderschap.

Op de schaal van 1 tot 10 geef ik mezelf een zes als praktiserend maatschappelijk leider. Misschien is het een zeven als ik iets minder streng ben. Maar laat ik het zo zeggen: er is nog veel ruimte voor groei. Zo koop ik veel biologisch en eet ik al een paar jaar geen vlees. Maar ben ik altijd consequent in mijn keuzes? Als de ‘gewone’ tomaten bij de Albert Heijn in de aanbieding zijn, zwicht ik soms toch voor het prijsvoordeel. Of ik heb geen tijd (zin?) om speciaal voor mijn biodynamische zuivel naar de Ecoplaza te rijden. Ik reis graag naar verre oorden, maar dat kleurt mijn maatschappelijke footprint eerder rood dan groen. Gelukkig kan ik de CO2 uitstoot wel compenseren. Mijn punt: consequent vasthouden aan principes is zo eenvoudig nog niet.

Werken is voor mij een hele praktische manier om maatschappelijk van betekenis te zijn. Ik zet me graag in voor organisaties met een maatschappelijk doel. Mijn motieven zijn hierbij zeker niet puur altruïstisch; de wetenschap dat ik met mijn tijd en energie kan bijdragen aan de samenleving en duurzaamheid van onze planeet geeft mij een voldaan gevoel. Daar kan geen bonus tegen op.

En dus heb ik de stoute schoenen aangetrokken en ben mijn bedrijf De Maatschappelijk Leider gestart. Niet omdat ik het boegbeeld van maatschappelijk leiderschap ben. Wel omdat ik geloof dat we allemaal het verschil kunnen maken. Door datgene te doen waar mijn passie ligt en waar ik goed in ben -maatschappelijke initiatieven ontwikkelen en succesvol maken – kan ik mijn bijdrage heel concreet maken. Ik wil mensen en organisaties bewegen om zich maatschappelijke verantwoordelijk te voelen en deze verantwoordelijkheid om te zetten naar actie. Vanuit de overtuiging dat iedereen het verschil kan maken. Klein of groot, het begint bij de juiste intentie en geloof dat verandering mogelijk is. Ofwel zoals Einstein het zo mooi heeft verwoord:

Tracht niet een mens van succes te zijn, maar probeer liever een mens van waarde te zijn.’

 

Join the discussion One Comment

Leave a Reply