Een jaartje tussenpensioen: go with the flow

By 28/08/2018 september 3rd, 2018 Blog

Het is mei 2017. Een ogenschijnlijk gewone maandag. Enigszins gespannen vraag ik mijn baas of hij even tijd heeft. Hij kan aan me zien dat ik iets belangrijks te melden heb en we pakken een kop koffie. “Ik heb besloten om de organisatie te verlaten.” Het hoge woord is eruit. Wat ik ga doen? Ik geef mezelf een jaar vrij cadeau. Dan wordt het even stil. Wie geeft nou zomaar een felbegeerde baan op?

Misschien verlangen we er allemaal wel eens naar. Even loskomen van ons drukke leven. Op avontuur gaan, onze dromen achterna. Vorig jaar januari pakte ik het boek de Alchemist uit de kast. (Voor de lezer die dit prachtige boek niet kent: De herder Santiago laat zijn vertrouwde leven achter zich en gaat op zoek naar een symbolische schat.) Toen wist ik: dat wil ik ook! Ik wilde op reis. Letterlijk en figuurlijk. Mijn zekerheden loslaten en het avontuur tegemoet. Maar hoe aanlokkelijk het idee ook was en hoe hard mijn hart ook klopte bij het vooruitzicht van een jaar vrijheid, ik moest nog wel even door mijn ‘safety loop’. Een stemmetje in mijn hoofd bracht me aan het twijfelen. Wat als….? Drie maanden en vele scenario’s verder was de cirkel rond. Mijn gevoel won het van mijn verstand. Ik zou op zoek gaan naar mijn eigen schat.

De reis

Mijn wens om meer te leren over nature conservation en te verblijven in de Zuid-Afrikaanse bush bracht me naar het mooie Bergplaas, een Zuid-Afrikaans natuurgebied in de Karoo. Ik had eerlijk gezegd geen idee wat ik kon verwachten. Ik zou in een huis gaan wonen zonder wifi en telefoon, op een half uur lopen van de andere (8) parkbewoners, omringd door de wilde dieren. De primitieve blokhut die ik me had voorgesteld bleek een huis van flink formaat en van alle gemakken voorzien. Elanden, springbokken, zebra’s en bavianen hielden me gezelschap. Wat een ervaring om mijn eigen weg te vinden, klimmend over de rotsen en heuvels met uitzicht op ruige kliffen en weidse valleien. Samen met ‘de mannen’ werkte ik mee in het park: wegen en waterleidingen repareren, alien plant control, game counts, fence control en branden blussen. Misschien wel mijn spannendste moment ever: een zenuwslopende autorit om te ontsnappen aan het vuur dat uiteindelijk tachtig procent van het natuurreservaat zwart blakerde. Na een goede sneeuwbui, kleurde Bergplaas weer groen. Hoe symbolisch: soms moet je eerst iets verbranden om opnieuw te kunnen groeien. Ik voelde me in Bergplaas intens verbonden met de natuur en heb genoten van de rust en ruimte. Ook heb ik veel mogen leren; in de eerste plaats over mezelf, maar ook over de realiteit die hoort bij natuurbehoud. Want zolang we ergens een hek om heen zetten, blijft het ecosysteem verstoord en is menselijk handelen noodzakelijk.

Na Zuid-Afrika had ik bewust nog geen plannen gemaakt. Go with the flow; ik heb het mogen ervaren en doorleven. Na mijn avontuur in Afrika heb ik rugzak gepakt en ben ik een paar maanden op reis gegaan naar Zuid Oost Azië. Ik heb Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en Bali doorkruist, jungletochten gemaakt (die minder gevaarlijk waren dan de gemiddelde busrit), gedoken, veel bijzondere mensen ontmoet en genoten van de natuur, cultuur en het heerlijke Aziatische eten.

Mijn schat

Met veel energie kwam ik deze zomer thuis. Ook wel weer even confronterend om terug ‘in het systeem’ te stappen. Ineens moest ik weer een agenda bijhouden en afspraken plannen. Tijdens mijn reis door Afrika en Azië leek de tijd niet te bestaan. Maanden voelden jaren, ik leefde van dag tot dag. Alleen dat al is een groot geschenk. “Heb je gevonden wat je zocht?”, is een vraag die ik veel krijg. Niet alles is in woorden te vatten, maar ik heb mijn schat gevonden. Zo voelt het zeker. Net als de alchemist keer ik terug naar de plek van waaruit ik ben vertrokken. Wat centen armer, maar in heel veel opzichten zoveel rijker. En de reis is nog niet afgelopen. Met mijn bedrijf De Maatschappelijk Leider (www.demaatschappelijkleider.nl) begint een nieuw hoofdstuk in mijn werkend leven. Ik wil mensen en organisatie bewegen om zelf verantwoordelijkheid te voelen en te nemen, zodat we met elkaar een toekomst bestendige wereld kunnen creëren. Dat voelt echt als mijn ding, mijn purpose. Ik heb veel zin om weer aan de slag te gaan. Een mooie job bij stichting Trees for All is al op mijn pad gekomen. Zo snel kan het gaan als je je overgeeft aan de stroom….!

Lees hier mijn blog over maatschappelijk leiderschap

 

Join the discussion 4 Comments

Leave a Reply